Wat kost een aankoopmakelaar?

Wanneer jij een woning wilt aankopen is het sterk aan te raden om gebruik te maken van een aankoopmakelaar. Dankzij een aankoopmakelaar ben jij in orde met al je papierwerk én kun jij zo snel mogelijk intrekken in jouw droomwoning.

 

Er zijn een aantal kosten verbonden aan het inhuren van een aankoopmakelaar. De gemiddelde commissie die een aankoopmakelaar aanrekent, ligt tussen de 1% en 5% van de verkoopprijs van het huis. Dit is heel laag, aangezien het inhuren van een makelaar bij de aankoop van jouw woning een investering is die zichzelf eigenlijk terugbetaalt. In dit artikel vertellen we jou alles over een aankoopmakelaar en de kosten die daarbij komen kijken.

Waarom een aankoopmakelaar inschakelen?

Een aankoopmakelaar is iemand die jou goed kan helpen bij het vinden van jouw droomwoning. Zij hebben een grote kennis van de lokale markt en kunnen jou adviezen geven over de vraagprijzen van verschillende woningen. 

 

Een aankoopmakelaar helpt jou ook bij het onderhandelen over de prijs van een woning. Zo betaal jij een eerlijke prijs voor jouw droomwoning. Ook bij het afspreken van de verkoopvoorwaarden helpt een makelaar.

 

Ten slotte helpen zij jou ook bij het in orde brengen van de verplichte financiële en juridische aspecten van de aankoop. Het juridisch advies dat een aankoopmakelaar je geeft varieert van het opstellen van een koopovereenkomst, tot het in orde brengen van alle vereiste documenten. Een aankoopmakelaar is dus duidelijk geen overbodige luxe.

Gemiddelde kosten en courtage aankoopmakelaar

De gemiddelde kosten en de courtage voor een aankoopmakelaar zijn erg verschillend. Deze kosten kunnen afhangen van de locatie waar jij een huis zoekt, alsook de ervaring van de makelaar zelf. Voor een ervaren en erkende makelaar betaal je gewoonlijk een hogere prijs. Echter betaalt een makelaar deze hoge prijs vanzelf terug, aangezien een topmakelaar uitstekend werk levert.

 

In de meeste gevallen betaalt de koper een courtage die tussen de 1% tot 5% van de aankoopprijs ligt. Bovendien kunnen er ook extra kosten gerekend worden, zoals kosten voor het opstellen van de koopovereenkomst en de inspectie van het pand. Maar in veel gevallen zijn deze kosten reeds inbegrepen in de courtage. Lees dus steeds goed op voorhand welke kosten een makelaar jou precies aanrekent. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Wanneer moet ik de makelaarskosten betalen?

Wanneer jij gebruik maakt van een makelaar om jouw droomwoning te vinden, betaal je vaak opstartkosten en een makelaarscourtage. De opstartkosten betaal je bij het begin van jullie samenwerking. De courtage daarentegen moet je pas bij de sleuteloverdracht aan de aankoopmakelaar betalen. Maar eigenlijk betaal jij deze courtage niet direct aan de makelaar, want dit gebeurt namelijk rechtstreeks via de notaris.

Wie betaalt de kosten bij de verkoop van een huis?

De koper van een huis betaalt enkel de kosten voor de aankoop van de woning. De andere kosten die komen kijken bij de verkoop van een huis worden meestal betaald door de verkoper. Deze kosten zijn afhankelijk van de locatie van de woning, alsook de omstandigheden van de verkoop. 

 

De meest gebruikelijke kosten voor verkopers van een woning omvatten de kosten voor de verkoop van het huis, kosten voor het in orde brengen van documenten en de registratiekosten. Sommige verkopers kiezen er ook voor om een deel van de kosten voor de koper van de woning te betalen – als onderdeel van de verkoopovereenkomst.

Zijn makelaarskosten aftrekbaar?

Indien jij gebruik maakt van een aankoopmakelaar om een woning te kopen, komen er meer kosten kijken dan alleen de aankoopsom van de woning. Helaas zijn de kosten van een aankoopmakelaar niet fiscaal aftrekbaar. Maar de kosten die te maken hebben met het afsluiten van jouw hypotheek, zoals bijvoorbeeld hypotheekadvies of de eventuele kosten voor het aanvragen van jouw Nationale Hypotheek Garantie, zijn daarentegen wel aftrekbaar van de belasting.

Is een aankoopmakelaar de investering waard?

Ja, een aankoopmakelaar is de investering meer dan waard. Dankzij een aankoopmakelaar kom jij in contact met mooie woningen die helemaal aan jouw wensen voldoen. Bovendien kan een aankoopmakelaar jou doorgaans een woning die nog niet op de markt is sneller laten zien. Daarnaast zorgt een aankoopmakelaar er ook voor dat jij in orde bent met al het nodige papierwerk.

 

Kortom: een aankoopmakelaar is geen overbodige luxe. Een aankoopmakelaar helpt jou bij het onderhandelen over de prijs van een woning en helpt jou ook bij het in orde brengen van de verplichte financiële en juridische aspecten van de aankoop. Zo kan jij met een gerust hart in jouw droomwoning intrekken.