Praktische tips om een energielabel te verbeteren

Tegenwoordig kom je alsmaar vaker in contact met nieuwe woorden en termen. Zo heb je misschien al wel eens van een energielabel gehoord, maar weet je niet wat het precies betekent.

 

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een gebouw, apparaat of product is. Via een schaal die van A tot en met G loopt, wordt weergeven wat de energiezuinigheid is van bijvoorbeeld een woning.

 

Energielabels zijn heel erg belangrijk geworden. Ze zijn niet alleen verplicht wanneer je jouw huis wilt verkopen, ook als potentiële koper van een huis is dit een handige bron van informatie. Zo weet je dankzij dit label meteen hoe energiezuinig een woning is. Door het verbeteren van het energielabel van jouw huis, kan je ervoor zorgen dat je huis heel wat meer waard wordt. Maar hoe verbeter je het energielabel van jouw huis, en op basis van wat wordt het berekend? Daar leggen wij jou in dit artikel alles over uit.

Begrijpen van Energielabels

Aan de hand van energielabels kan jij gemakkelijk het energieverbruik van een woning achterhalen. De energielabel schaal werkt aan de hand van een schaal van de letter A tot en met de letter G. De letter A staat voor het meest energiezuinige en hoe dichter jouw energielabel bij G ligt, hoe minder energiezuinig uw woning is.

 

Het energielabel weergeeft eigenlijk het energieverbruik van een woning. Heb jij een energiezuinige woning die niet veel verlichting en verwarming nodig heeft? Dan zal jouw energielabel groen zijn, en dus dicht bij de letter A liggen. Maar is jouw woning daarentegen slecht geïsoleerd en moet je veel energie verbruiken? Dan zal je energielabel niet gunstig zijn en dus dicht tegen de letter G liggen. De energielabel schaal is in het leven geroepen om mensen bewust te maken van het energieverbruik van hun woning en om hen actief te stimuleren tot het verbeteren van de energiezuinigheid hun woning.


Het energielabel van een woning wordt berekend door een deskundige op basis van een aantal criteria. Voorbeelden van deze criteria zijn: de koeling, de verwarming, de isolatie, de leeftijd van het gebouw, het type ramen, enzovoort … De deskundige beoordeelt bij jou thuis deze criteria en berekent vervolgens het energielabel van jouw woning.

 

Een energie-efficiëntie certificaat bevat informatie over de energie-efficiëntie van een woning. De energie-efficiëntie van een woning wordt gemeten in kWh per m2 per jaar. Hoe lager dit cijfer ligt, hoe beter het energielabel. Het energielabel wordt vaak gebruikt om de energie-efficiëntie van een woning te weergeven en kan bijvoorbeeld voor een koper handig zijn bij het overwegen en beoordelen van een woning.

Voordelen van het verbeteren van energielabels

Zoals we eerder al schreven heeft een energielabel onder meer te maken met de isolatie, de verwarming en het energiegebruik van een woning. Een huis dat energielabel A draagt, is dus heel energiezuinig. Dit vormt een groot voordeel voor jouw portemonnee, zeker gezien de huidige energieprijzen. Het kan dus interessant zijn voor huiseigenaren en huurders om het energielabel van hun woning te verbeteren, aangezien dit voordelig is voor de energiekosten.

 

Een beter energielabel is niet enkel goed voor je portemonnee, het is namelijk ook goed voor het milieu. Het verbeteren van het energielabel van jouw woning is een manier om het milieu te beschermen en de klimaatopwarming tegen te gaan. Energie-efficiënte woningen verbruiken minder energie, waardoor er minder uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen in de atmosfeer terechtkomt.

 

Tot slot is een energielabel ook belangrijk voor de waarde van jouw woning. In veel gevallen heeft het energielabel een directe invloed op de waarde van een woning. Hoe energiezuiniger een woning is, hoe meer deze waard is tegenwoordig. Daarom is het dus ook voor de waarde van jouw woning voordelig om het energielabel van jouw woning te verbeteren. De investering die je maakt om bijvoorbeeld zonnepanelen aan te leggen, zal zich zeker terugbetalen.

Manieren om energielabels te verbeteren

Nu je de voordelen weet van het verbeteren van energielabels, is het ook belangrijk om te weten hoe je dat precies doet. Allereerst kan je beginnen met het upgraden van je isolatie. Een goede isolatie zorgt er namelijk voor dat de warmte beter in je woning blijft. Dit heeft een positief effect op jouw energierekening en dus ook op de energiezuinigheid van jouw woning. Je kan bijvoorbeeld de isolatie van je dak of die van je muren verbeteren. Dit zijn vaak heel dure ingrepen, maar je energiefactuur zal hierdoor sterk dalen. De gemaakte investering zal zich met andere woorden op de lange termijn terugbetalen.

 

Daarnaast is ook het vervangen van ramen en deuren een effectieve manier om een energielabel te verbeteren. Ramen en deuren met hoogrendementsglas en geïsoleerde kozijnen zorgen ervoor dat de warmte beter in jouw huis blijft. Hierdoor moet je een stuk minder energie verbruiken om je woning te verwarmen, waardoor je energielabel verbetert.

Daarnaast zorgt de plaatsing van nieuwe ramen en deuren niet alleen voor minder warmteverlies, het zorgt ook voor een betere geluidsisolatie.

 

Ook het installeren van hernieuwbare energiebronnen is een goede manier om jouw energielabel te verbeteren. Hernieuwbare energie wordt gehaald uit de bodem, lucht of de straling van de zon. Hoe meer hernieuwbare energie jij bij jou thuis opwekt, hoe minder fossiele energie je nodig hebt. Hierdoor zal je energielabel een stuk gunstiger zijn.

 

Tot slot kan je ook aan de hand van efficiënte verwarmings- en koelsystemen het energielabel van jouw woning verbeteren. Een voorbeeld van een efficiënt verwarmingssysteem is een warmtepomp. Deze worden gebruikt om een woning te verwarmen en te koelen aan de hand van de warmte van de buitenlucht. Warmtepompen zijn veel energie-efficiënter, waardoor je een hoop kan besparen op je energieverbruik.

Overheidsbeleid en stimuleringsmaatregelen voor het verbeteren van energielabels

Het verbeteren van jouw energielabel kan jou een aantal belastingvoordelen opleveren. Vooral voor bedrijven is een beter energielabel heel interessant. Zo hebben energiezuinige bedrijven recht op subsidies en financiële voordelen, zoals lagere energierekeningen en belastingverminderingen. Dit kunnen zij gebruiken om hun investeringen en uitgaven op vlak van energie te dekken. Daarnaast kunnen bedrijven die besluiten om energiezuinige gebouwen te bouwen of een oud gebouw te renoveren, aanspraak maken op heel wat gunstige fiscale voordelen. Tot slot kunnen bedrijven die hun energielabel verbeteren ook aanspraak maken op verschillende vergoedingen, zoals interessante energiesubsidies.

 

Om jouw woning energiezuiniger te maken kun je jouw spaargeld gebruiken. Maar wat als je dat niet (voldoende) hebt, of het liever voor iets anders gebruikt? Dan kan je gebruik maken van een energiebespaarlening. Deze lening biedt voor veel mensen een mooie oplossing om tegen gunstige voorwaarden een lening te verkrijgen. Het geld van de lening kan je gebruiken om een warmtepomp of zonnepanelen te installeren. De lening zal zich grotendeels zelf terugbetalen, aangezien jouw energierekening sterk zal dalen door deze groene stroom.

Uitdagingen bij het verbeteren van energielabels

Hoewel het verbeteren van energielabels tal van voordelen kent, is het niet voor iedereen mogelijk om zijn/haar woning energiezuiniger te maken. Er komen namelijk heel wat kosten kijken bij het energiezuiniger maken van een woning. Dit weerhoudt veel mensen ervan om het energielabel van hun woning te verbeteren. Gelukkig bestaan er hiervoor steunmaatregelen van de overheid.

 

Voor je dit artikel begon te lezen, behoorde jij misschien ook tot de grote groep mensen die niet weet wat een energielabel is. Daar zit het grote probleem net. Er heerst een enorm gebrek aan bewustzijn en kennis rondom het energielabel. Een beter energielabel is niet alleen goed voor jouw energieverbruik, het zorgt er ook voor dat jouw woning meer waard wordt. De investeringen die je maakt om je energielabel te verbeteren zijn dus allesbehalve weggesmeten geld.

 

Bovendien houden mensen graag vast aan wat ze goed kennen en al jarenlang doen. Dit geldt helaas ook voor energielabels. Er is namelijk een hoge weerstand tegen verandering, waardoor niet iedereen zonnepanelen of een warmtepomp wilt bij zijn thuis. Toch raden wij jou aan om het energielabel van jouw woning te verbeteren. Een beter energielabel kent namelijk heel veel voordelen voor zowel uw portemonnee, als voor het milieu.

Conclusie

De energielabel schaal is in het leven geroepen om mensen bewust te maken van het energieverbruik van hun woning en om hen actief te stimuleren tot het verbeteren van de energiezuinigheid van hun woning.

 

Energielabels zijn verplicht, maar lang niet overbodig. Zeker wanneer jij jouw woning wilt verkopen, of wanneer jij met een torenhoge energierekening zit, is het aangeraden om jouw energielabel te verbeteren. Zo wordt jouw woning energiezuiniger, meer waard en zal jouw energierekening dalen.

 

Daarnaast is een beter energielabel niet alleen voordelig voor jouw portemonnee, het is ook voordelig voor het milieu. We kennen allemaal wel de problematiek rond de opwarming van de aarde. Net daarom is het belangrijk dat we allemaal energiezuiniger gaan wonen. Dat proces begint bij het verbeteren van onze energielabels. Het energielabel van jouw woning verbeteren zorgt ervoor dat jij in een schonere wereld kan leven. En vooral: dat jouw kinderen en kleinkinderen later ook in een mooie en gezonde wereld kunnen leven.